Kuchnia Słupska – historia i przepisy

Czasy rozkwitu talentu pomorskim mistrzów kulinarnych w latach 60. i 70. ub. wieku  to okres, kiedy smak Kuchni Słupskiej poznali mieszkańcy nie tylko całej Polski, ale również wielu zakątków świata. Nie chcemy, aby te przepisy zostały zapomniane – stąd „Kuchnia Słupska – historia i przepisy”.

Regionalne dania „Karczmy Słupskiej” cieszyły w latach 70. ub. wieku podniebienia smakoszy m.in. Chicago, Lipska, Budapesztu czy Toronto. Niestety marka nie przetrwała próby czasu (a może nowych realiów ustrojowych), ale przepisy na potrawy i napitki na szczęście pozostały.

Nie dajmy im odejść w zapomnienie i spróbujmy w naszych domach odtworzyć smaki, które przed laty promowały Słupsk i Pomorze.

Sprawdź inne dania Kuchni Słupskiej – są pyszne :)

Ten poniżej jest naszym ulubionym :)

Kuchnia Słupska. Pierogi z chaty Słowińców

Sprawdź inne artykuły dotyczące kulinariów w naszym archiwum

Niebawem w portalu Gryf24.pl: jak tanio jeść przez tydzień, pracując w centrum Słupska

Plotki: Słupsko-warszawska fryzura Magdy Gessler za… dwa tysiące złotych