Fishparty Manufaktura z Ustki pojawiła się wśród 10 nowych podmiotów wpisanych do sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Gratulujemy.

 

Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego to utworzona 10 lat temu w Szwecji organizacja, która ma ułatwić mieszkańcom dostęp do regionalnej żywności. Do Sieci, 13 lutego 2018 r. dołączyło 10 nowych członków z Pomorza. Są wśród nich m.in. restauracje z Sopotu, browar z Kościerzyny i gospodarstwa rolne i agroturystyczne produkujące tradycyjną żywność.

Do sieci jednoczącej lokalnych producentów, przetwórców i restauratorów należy 45 regionów europejskich w tym 10 polskich województw: warmińsko-mazurskie, kujawsko-pomorskie, mazowieckie, opolskie, zachodniopomorskie, wielkopolskie, świętokrzyskie, dolnośląskie, małopolskie i pomorskie.

O nadanie certyfikatu Dziedzictwo Kulinarne – Pomorskie mogą starać się producenci surowców w rolnictwie, ogrodnictwie i rybołówstwie, przetwórcy żywności, restauracje i inne obiekty gastronomiczne lub hotelarskie, hurtownicy i sprzedawcy detaliczni. Głównym kryterium członkostwa w sieci jest korzystanie z lokalnych surowców do produkcji żywności i potraw, kultywowanie tradycji kulinarnych, promocja kulinarnego dziedzictwa regionu.

Symbolem charakterystycznej białej czapki kucharskiej w województwie pomorskim może oznaczać swoje produkty już 38 obiektów i producentów żywności. W Urzędzie Marszałkowskim Województwa Pomorskiego, 13 lutego 2018 r. uroczyście przyjęto 10 kolejnych członków.

— Zanim powstała organizacja, był problem z utożsamieniem produktu z konkretnym regionem — mówi Krzysztof Pałkowski, zastępca dyrektora Departamentu Środowiska i Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego. — Samorząd województwa pomorskiego podjął inicjatywę, aby Pomorskie, które charakteryzuje się bogactwem dziedzictwa kulinarnego, począwszy od Kaszub poprzez Kociewie, Żuławy, po Powiśle, zaczęło promować swoje regionalnego produkty. Turyści, którzy nas odwiedzają, widząc charakterystyczny znak dziedzictwa kulinarnego i wchodząc do takiej restauracji czy kupując oznaczony produkt, mają pewność, że jest on zrobiony z surowca z naszego regionu i przetworzony zgodnie z tradycją kulinarną — dodaje.

Lista podmiotów, które 13 lutego 2018 r. otrzymały certyfikaty Dziedzictwa Kulinarnego:

– Fishparty Manufaktura Kazimiera Świątek, Niestkowo 14, 76-270 Ustka
– Capuccino Cafe, aleja Niepodległości 899, 81-861 Sopot
– Sopocki Młyn – restauracja, aleja Niepodległości 899, 81-861 Sopot
– Gospodarstwo rolne Óma Mariusz Mierzejewski, ul. Zatokowa 17, 83-333 Chmielno
– Zen-Jedz Zdrowo Zenon Szymański, Karwieńskie Błoto I, ul. Słoneczna 11, 84-105 Karwia
– Radostowskie Rarytasy, ul. Dworcowa 11, 83-120 Radostowo
– Elżbieta i Ryszard Szczukowscy Gospodarstwo Rolne, ul. Pawlicka 3, Rakowiec, 82-500 Kwidzyn
– Stary Browar Kościerzyna sp. z o.o., ul. Słodowa 3, 83-400 Kościerzyna
– Zajazd Borowa Ciotka Kaszubska Bajka Maciej Gostomski, Skoczkowo 7, 83-424 Lipusz
– Zajazd Ostoja, Małgorzata Lenio, Sporysz 8, 77-304 Rzeczenica.

Źródło  ustka24.info

Fishparty Manufaktura z Ustki wpisana na listę Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego

 

Udostępnij.