W tłusty czwartek i ostatki samemu warto spróbować usmażyć pączki i faworki. To naprawdę proste, a ile satysfakcji z własnych wyrobów!

Wspólne przygotowywanie takich przysmaków to doskonały sposób na wspólne spędzenie czasu z rodziną, zabawę i integrację. Przepisy zaczerpnęliśmy z bloga Ludwiki Dąbrowskiej każdy poradzi sobie z pączkami i faworkami. Poza tym będą to wyroby bez podejrzanych dodatków, takie jakie przygotowywały nasze babcie. Specjalnie dla naszych czytelników przygotowała przepisy na rezepurach swojej babci. A więc do dzieła!

Więcej przepisów znajdziecie na stronie www.ludwikadabrowska.pl

Już niebawem będziemy publikować kolejną serię przepisów.

PĄCZKI

SKŁADNIKI: 1 kg mąki tortowej przesianej przez sitko, 100 g drożdży piekarskich świeżych, 150 g cukru, 0,5 l mleka, 7 żółtek, 1 całe jajko, 100 g masła, laska wanilii/opcjonalnie cukier waniliowy, szczypta soli, kieliszek spirytusu /50 ml, marmolada twarda, 1 l oleju rzepakowego, 2 kostki smalcu do smażenia.

PRZYGOTOWANIE: Na początku przygotujmy zaczyn: 3 łyżki ciepłego mleka, 1 łyżka mąki, 1 łyżka cukru, pokruszone drożdże, całość łączymy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Drożdże szybko zaczną pracować. Żółtka z siedmiu jajek (białka można wykorzystać do zrobienia bezy, przepis TUTAJ), jedno całe jajko, pozostały cukier, wanilię lub cukier waniliowy oraz szczyptę soli ucieramy mikserem na puszystą masę. Gdy zaczyn urośnie (ja wkładam do piekarnika i nastawiam na 50 st. C, wtedy dużo szybciej rośnie). Do utartych jajek dodajemy przesianą mąkę, powoli, stopniowo dolewamy ciepłe mleko (nie gorące). Masło roztapiamy w garnuszku lub w kuchence mikrofalowej. Gdy już mamy wyrobioną masę, na sam koniec dodajemy masło oraz spirytus. Masa będzie błyszcząca i bardziej plastyczna. Wyrabiamy ciasto tak, aby odchodziło od ręki, potem odstawiamy do wyrośnięcia – musi podwoić swoją objętość. Gdy ciasto podrośnie, dzielimy je na 4 części, z każdej robimy wałeczek, kroimy na równe części. W środek placuszka nakładamy marmoladę, a następnie sczepiamy boki i formujemy kulki. Pozostawiamy na blaszce wyłożonej papierem do podrośnięcia. Pączki smażymy w gorącej mieszance dwóch kostek smalcu i butelki oleju, aż będą złote. Małym trikiem jest dodanie obranego ziemniaka do tłuszczu, w którym będziemy smażyć pączki, aby się nam nie spaliły. Wystudzone pączki polewamy lukrem, obsypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.

FAWORKI DOMOWE

SKŁADNIKI: 1 kg mąki tortowej, przesianej przez sitko, 1 kostka masła, 5 jajek całych, 1 śmietana 18% – gęsta, 2 łyżki spirytusu, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 l oleju rzepakowego, 2 kostki smalcu do smażenia, 1 surowy ziemniak

PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ubijamy – najlepiej wałkiem około 5 min. Następnie rozwałkowujemy ciasto – im cieniej, tym będą bardziej kruche, im grubsze, tym będą bardziej pulchne.

Faworki smażymy w gorącej mieszance dwóch kostek smalcu i butelki oleju, aż będą złote. Małym trikiem jest dodanie obranego ziemniaka do tłuszczu, w którym będziemy smażyć faworki, aby się nam one nie spaliły.

Udostępnij.