Widoczne 1 z 2

Mija 40 lat od czasów, kiedy dzięki pomorskim mistrzom kulinarnym, smak Kuchni słupskiej poznali mieszkańcy nie tylko całej Polski, ale również wielu zakątków świata. Regionalne dania „Karczmy Słupskiej” cieszyły w latach 70. ub. wieku podniebienia smakoszy m.in. Chicago, Lipska, Budapesztu czy Toronto. Niestety marka nie przetrwała próby czasu (a może nowych realiów ustrojowych), ale przepisy na potrawy i napitki na szczęście pozostały. Nie dajmy im odejść w zapomnienie i spróbujmy w naszych domach odtworzyć smaki, które przed laty promowały Słupsk i Pomorze.

W soboty prezentujemy receptury, które możecie wykorzystać w czasie weekendowego gotowania.

Więcej przepisów Kuchni słupskiej

Sandacz po kaszubsku (10 porcji)
sandacz niepatroszony – 2,25 kg
mąka – 60 g
olej – 150 g
pietruszka – 400 g
marchew – 400 g
seler – 400 g
smalec – 100 g
masło – 60 g
śmietana – 200 g
cukier – 20 g
wywar – 0,5 l
liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz

Oczyszczoną rybę porcjujemy, solimy, oprószamy mąką i smażymy na gorącym oleju. Oczyszczone jarzyny trzemy na drobnej tarce, podsmażamy na smalcu, zalewamy wywarem, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i podduszamy. Warstwę jarzyn układamy w brytfance. Na nie usmażoną rybę i na wierzch pozostałą część jarzyn. Dusimy przez pięć minut, dodając pod koniec śmietanę. Podajemy z ziemniakami.

 

Widoczne 1 z 2
Udostępnij.