Widoczne 1 z 2

Mija 40 lat od czasów, kiedy dzięki pomorskim mistrzom kulinarnym, smak Kuchni słupskiej poznali mieszkańcy nie tylko całej Polski, ale również wielu zakątków świata. Regionalne dania „Karczmy Słupskiej” cieszyły w latach 70. ub. wieku podniebienia smakoszy m.in. Chicago, Lipska, Budapesztu czy Toronto. Niestety marka nie przetrwała próby czasu (a może nowych realiów ustrojowych), ale przepisy na potrawy i napitki na szczęście pozostały. Nie dajmy im odejść w zapomnienie i spróbujmy w naszych domach odtworzyć smaki, które przed laty promowały Słupsk i Pomorze.

W soboty prezentujemy receptury, które możecie wykorzystać w czasie weekendowego gotowania.

Więcej przepisów Kuchni słupskiej

Wołowina gogolewska (10 porcji)
udziec wołowy – 1,5 kg
boczek wędzony – 100 g
mąka pszenna – 30 g
smalec – 200 g
cebula – 100 g
czosnek – 100 g
rosół – 1,7 l
śmietana – 200 g
sól i pieprz

Wołowinę szpikujemy boczkiem, nacieramy solą, pieprzem, rozdrobnionym czosnkiem, oprószamy solą i podsmażamy na smalcu. Podlewamy rosołem, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i dusimy do miękkości, pod koniec dodając śmietanę.

Widoczne 1 z 2
Udostępnij.