Widoczne 1 z 2

Mija 40 lat od czasów, kiedy dzięki pomorskim mistrzom kulinarnym, smak Kuchni słupskiej poznali mieszkańcy nie tylko całej Polski, ale również wielu zakątków świata. Regionalne dania „Karczmy Słupskiej” cieszyły w latach 70. ub. wieku podniebienia smakoszy m.in. Chicago, Lipska, Budapesztu czy Toronto. Niestety marka nie przetrwała próby czasu (a może nowych realiów ustrojowych), ale przepisy na potrawy i napitki na szczęście pozostały. Nie dajmy im odejść w zapomnienie i spróbujmy w naszych domach odtworzyć smaki, które przed laty promowały Słupsk i Pomorze.

Co tydzień w soboty prezentujemy receptury, które możecie wykorzystać w czasie weekendowego gotowania.

Więcej przepisów Kuchni słupskiej

Rolada z dzika (10 porcji)
szynka z dzika – 0,4 kg
łopatka – 0,3 kg
smalec – 100 g
parówki – 100 g
jaja – 1 szt.
sól, czosnek, majeranek, jałowiec, rozmaryn, kolender

Szynkę kroimy na plastry grubości ok. 1,5 cm i rozbijamy ja na cienkie płaty. Każdy posypujemy majerankiem, nacieramy sola i drobnym pokrojonym czosnkiem. Łopatkę mielimy maszynką razem z czosnkiem, a do masy dodajemy przyprawy i jaja, aby otrzymać zwięzłą konsystencję. Farsz dosalamy do smaku i rozsmarowujemy na rozbitych płatach szynki. Następnie kładziemy na płaty po kawałku parówki, zawijamy i pieczemy w piekarniku.

Zobacz też przepis na pasztet z dzika>>

 

Widoczne 1 z 2
Udostępnij.