Widoczne 1 z 2

Mija 40 lat od czasów, kiedy dzięki pomorskim mistrzom kulinarnym, smak Kuchni słupskiej poznali mieszkańcy nie tylko całej Polski, ale również wielu zakątków świata. Regionalne dania „Karczmy Słupskiej” cieszyły w latach 70. ub. wieku podniebienia smakoszy m.in. Chicago, Lipska, Budapesztu czy Toronto. Niestety marka nie przetrwała próby czasu (a może nowych realiów ustrojowych), ale przepisy na potrawy i napitki na szczęście pozostały. Nie dajmy im odejść w zapomnienie i spróbujmy w naszych domach odtworzyć smaki, które przed laty promowały Słupsk i Pomorze.

Co tydzień w soboty prezentujemy receptury, które możecie wykorzystać w czasie weekendowego gotowania.

Więcej przepisów Kuchni słupskiej

Parówki po kaszubsku (10 porcji)
parówki – 0,7 kg
boczek wędzony – 0,3 kg
ser twardy – 60 g
smalec – 200 g

Parówki nacinamy z jednej strony, wkładamy w środek sztabkę żółtego sera i zawijamy w boczek. Spinamy wykałaczką i smażymy w głębokim tłuszczu. Podajemy z białym pieczywem i sałatką z papryki i jabłek lub z pomidorów.

Zobacz też przepis na naleśniki słupskie>>

 

Widoczne 1 z 2
Udostępnij.