Widoczne 1 z 2

Mija 40 lat od czasów, kiedy dzięki pomorskim mistrzom kulinarnym, smak Kuchni słupskiej poznali mieszkańcy nie tylko całej Polski, ale również wielu zakątków świata. Regionalne dania „Karczmy Słupskiej” cieszyły w latach 70. ub. wieku podniebienia smakoszy m.in. Chicago, Lipska, Budapesztu czy Toronto. Niestety marka nie przetrwała próby czasu (a może nowych realiów ustrojowych), ale przepisy na potrawy i napitki na szczęście pozostały. Nie dajmy im odejść w zapomnienie i spróbujmy w naszych domach odtworzyć smaki, które przed laty promowały Słupsk i Pomorze.

Co tydzień w soboty prezentujemy receptury, które możecie wykorzystać w czasie weekendowego gotowania.

Więcej przepisów Kuchni słupskiej

Jaja faszerowane grzybami (6 porcji)
suszone borowiki lub podgrzybki – 30 g
jaja – 3 szt.
szczypior – 12 g
majonez
sól i pieprz

Suszone grzyby myjemy, gotujemy i kroimy w drobną kostkę. Jaja po ugotowaniu na twardo, obieramy ze skorupki, kroimy na pół i delikatnie wyjmujemy żółtka. Szczypior musimy posiekać. Żółtka, szczypior, grzyby i majonez dokładnie mieszamy. Farsz przyprawiamy solą oraz pieprzem i wypełniamy nim każdą połówkę jaja. Układamy na półmisku i dekorujemy.

Zobacz też przepis na pasztet z ryb>>

Widoczne 1 z 2
Udostępnij.