Mija 40 lat od czasów, kiedy dzięki pomorskim mistrzom kulinarnym, smak Kuchni słupskiej poznali mieszkańcy nie tylko całej Polski, ale również wielu zakątków świata. Regionalne dania „Karczmy Słupskiej” cieszyły w latach 70. ub. wieku podniebienia smakoszy m.in. Chicago, Lipska, Budapesztu czy Toronto. Niestety marka nie przetrwała próby czasu (a może nowych realiów ustrojowych), ale przepisy na potrawy i napitki na szczęście pozostały. Nie dajmy im odejść w zapomnienie i spróbujmy w naszych domach odtworzyć smaki, które przed laty promowały Słupsk i Pomorze. Co tydzień w soboty prezentujemy receptury, które możecie wykorzystać już podczas weekendowego gotowania.

Więcej przepisów Kuchni słupskiej

Tym razem napitki – także alkoholowe. Wszystkie przepisy z zeszytów mistrzów kuchni słupskiej dotyczą 10 porcji.

Napój słowiński – Leśniczanka
woda – 1800 ml
cynamon – 5 g
cytryna – 20 dkg
miód – 20 dkg
goździki
cukier
gałka muszkatołowa
Do wody dodajemy cynamon, cukier, goździki, startą gałkę muszkatołową, miód, sok z cytryny. Wszystko gotujemy, odcedzamy i studzimy.

Napitek słoneczny
sok pomarańczowy – 500 ml
koniak – 250 ml
wermut biały lub czerwony -250 ml

Napitek Hubertus
gin – 50 ml
wermut – 500 ml
whisky – 500 ml
woda mineralna – 200 ml
cytryna – 40 dkg

Napitek Siekierka
wódka wyborowa – 600 ml
wermut biały – 500 ml
cytryna – 15 dkg
cynamon
wanilia – pół laski
Wódkę mieszamy z winem, dodajemy cynamon, pokrojoną laskę wanilii i sok z cytryny. Odstawiamy na dwa-trzy dni, aby uzyskać aromatu. Przed podaniem odcedzamy.

Źródło: „Kuchnia Słupska” z przepisami zebranymi przez Marię Wolską, Słupsk 1991 (zachowano oryginalną pisownię)

Udostępnij.