Mija 40 lat od czasów, kiedy dzięki pomorskim mistrzom kulinarnym, smak Kuchni Słupskiej poznali mieszkańcy nie tylko całej Polski, ale również wielu zakątków świata. Regionalne dania „Karczmy Słupskiej” cieszyły w latach 70. ub. wieku podniebienia smakoszy m.in. Chicago, Lipska, Budapesztu czy Toronto. Niestety marka nie przetrwała próby czasu (a może nowych realiów ustrojowych), ale przepisy na potrawy i napitki na szczęście pozostały. Nie dajmy im odejść w zapomnienie i spróbujmy w naszych domach odtworzyć smaki, które przed laty promowały Słupsk i Pomorze.

Więcej przepisów Kuchni słupskiej

Co tydzień w soboty prezentujemy receptury, które możecie wykorzystać w czasie weekendowego gotowania. Tym razem propozycja nie dla wegetarian.

Gulasz z Mikorówka (10 porcji)
karkówka lub łopatka bez kości – 1 kg
pieczarki lub inne grzyby – 600 g
smalec – 100 g
cebula – 100 g
mąka pszenna – 170 g
masło – 30 g
wywar 900 ml
śmietana 30 proc. – 100 g
sól i pieprz

Mięso kroimy w kostkę, oprószamy mąką, doprawiamy solą oraz pieprzem i podsmażamy na smalcu. Grzyby kroimy w plasterki i smażymy na maśle. Cebulę kroimy w plastry i smażymy samą na maśle, a później dusimy wymieszaną z podsmażonymi grzybami. Podlewamy mięso wywarem i dusimy do miękkości. Mieszamy wszystko i dodajemy kremówkę oraz doprawiamy do smaku. Podajemy z grzankami lub ziemniakami.

Roladki klukowskie (10 porcji)
karkówka lub łopatka bez kości – 1,0 kg
jaja – 2 szt.
parówki 0,5 kg
bułka tarta – 100 g
smalec – 400 g
sól, pieprz, majeranek, papryka mielona i tymianek

Mięso mielimy maszynką, dodajemy przyprawy oraz jaja i wymieszamy na jednolitą masę. Parówki kroimy na dwie krótsze części, obtaczamy w papryce, masie z mięsa i tartej bułce. Roladki smażymy na smalcu. Podajemy z kaszą gryczaną i sosem korzennym.

Sos korzenny – (10 porcji)
wywar – 1,3 litra
masło – 120 g
mąka pszenna – 50 g
sól, pieprz, tymianek, bazylia, rozmaryn, jałowiec, cząber i ziele angielskie
Do wywaru dodać przyprawy (za wyjątkiem soli i pieprzu) i po chwili gotowania dodać ostudzoną zasmażkę z masła i mąki.

Udostępnij.