Mija 40 lat od czasów, kiedy dzięki pomorskim mistrzom kulinarnym, smak Kuchni Słupskiej poznali mieszkańcy nie tylko całej Polski, ale również wielu zakątków świata. Regionalne dania „Karczmy Słupskiej” cieszyły w latach 70. ub. wieku podniebienia smakoszy m.in. Chicago, Lipska, Budapesztu czy Toronto. Niestety marka nie przetrwała próby czasu (a może nowych realiów ustrojowych), ale przepisy na potrawy i napitki na szczęście pozostały. Nie dajmy im odejść w zapomnienie i spróbujmy w naszych domach odtworzyć smaki, które przed laty promowały Słupsk i Pomorze.

Więcej przepisów Kuchni słupskiej

Co tydzień w soboty prezentujemy receptury, które możecie wykorzystać w czasie weekendowego gotowania. Tym razem coś z myślą o nadchodzącym „śledziku

Śledź po smołdzińsku (6 porcji)

śledzie – 0,5 kg

1 duża cebula

4 marchewki

olej – 2 łyżki

koncentrat pomidorowy – 1 łyżka

bulion – 0,3 l

ziele angielskie

liść laurowy

sól

cukier

pieprz

papryka ostra

majonez

Cebulę kroimy w półplastry, a marchew w słupki i podsmażamy na oleju w głębokiej patelni. Dodajemy sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, paprykę, cukier i koncentrat pomidorowy. Mieszamy, dolewamy wywar i gotujemy na wolnym ogniu do zmięknięcia marchwi. Sos studzimy. W tym czasie wymoczone śledzie kroimy na pół w poprzek. Na jedną część nalewamy sos, a po złożeniu drugiej części jeszcze raz polewamy sosem i dekorujemy majonezem.

herring-and-vegetables-1327751-640x480

 

Sałatka śledziowa (6 porcji)

śledzie solone – 0,6 kg

ogórki konserwowe – 10 szt.

3 jabłka

2 duże cebule

olej – 5 łyżek

sól

pieprz

Śledzie czyścimy i moczymy w wodzie całą noc. Ryby, jabłka oraz cebule obieramy i kroimy w paski. Mieszając dodajemy olej, sól i pieprz. Możemy dodać także majonez.

 

Źródło: „Kuchnia Słupska” z przepisami zebranymi przez Marię Wolską, Słupsk 1991

Udostępnij.