Spotkanie Kucharzy "Gotujemy ProNature" w Swołowie / fot. KNS

Spotkanie Szefów Kuchni „Gotujemy ProNature” w Swołowie / fot. KNS

Od niedzieli 22 do 24 czerwca 2014 r. Swołowo stanie się miejscem niecodziennego spotkania. W tych dniach bowiem do mieszczącego się we wsi Muzeum Kultury Ludowej Pomorza, przyjadą najlepsi w Polsce szefowie kuchni, aby uczestniczyć w projekcie pt. „Gotujemy ProNature”.

Przygotowywać będą m.in. czerninę, kartoflankę , klopsy królewieckie, rybę w piwie czy sernik z koziego twarogu- reinterpretacji podlegać będą tradycyjne potrawy kuchni pomorskiej. Kucharze korzystać będą z pieców chlebowych czy kaflowych kuchni , jakie posiada muzeum, współpracować będą też z mieszkańcami wsi wykorzystując naturalne produkty wiejskie – jaja, masło, śmietanę czy warzywa z wiejskich ogródków.

zakaz-rzucania-miesemDla zainteresowanych odwiedzeniem Swołowa – 23. 06. 2014 r. (poniedziałek) impreza ma charakter otwarty. O godz. 16.00 tego dnia, w sali konferencyjnej swołowskiego muzeum odbędzie się otwarta debata kulinarna z zaproszonymi gośćmi na temat: ” Etyka w kuchni – wykorzystanie produktu przed i po…”

Organizatorzy zapraszają do wzięcia udziału w dyskusji oraz możliwości poznania czołowych polskich szefów kuchni. Jest to niecodzienna możliwość poznania osób, które na co dzień szefują czołowym polskim restauracjom w Warszawie, Krakowie, Gdańsku, Poznaniu. Poczynaniom kucharzy przyglądać się będą polscy i zagraniczni dziennikarze ( Polacy, Duńczycy, Włosi, Hiszpanie).

W dyskusji wezmą udział m.in. szefowie kuchni (A.Wojda, A.Chrząstowski, A.Woźniak, A.Baron, M.Nowicki, Ł.Toczek, R.Niewiarowski, R.Trzópek, P.Oszczyk, T.Trąbski) oraz dziennikarze (m.in. Food & Friends , kuchnia+ , Food Service , JemRadio.pl; Radio Gdańsk S.A.) i wiele innych ciekawych osób.

Organizatorami spotkania są: Metamorfoza Gdańsk, Horeca Communications oraz Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie – Oddział MPŚ w Słupsku

Udostępnij.