Gdy mówimy o schabie, najczęściej mamy na myśli tradycyjne kotlety schabowe w panierce z bułki tartej. Czasami nadziewamy je pieczarkami i serem. Choć „klepane” schabowe nigdy się nie przejadają proponujemy chwilowe odejście od najpopularniejszej formy spożywania schabu.

Schab świąteczny

schab świąteczny 3Jeśli ktoś nie potrafi żyć bez bułki tartej, niech sięgnie do przepisu na schab świąteczny. Inaczej nazywamy tę potrawę „schab w chrupiącej panierce” lub „schab w cieście”. Wykonanie jest bardzo proste, a efekt wizualny całkiem przyzwoity.

SKŁADNIKI: schab bez kości (1 kg.), czosnek (4 ząbki), majeranek (1/2 paczki), 4 łyżki oliwy. musztarda francuska (1 łyżka), musztarda rosyjska (1 słoiczek), bułka tarta (1 szklanka), jajko (2 szt.), rozmaryn (1 łyżeczka), pieprz, sól, sypana przyprawa do sosów i zup (płaska łyżeczka).

schab świąteczny 2SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: umyty i ususzony schab pocieramy przygotowaną marynatą z majeranku, rozmarynu, wyciśniętego czosnku, soli, pieprzu i oliwy. Odstawiamy na 3 godziny do lodówki. Schab pieczemy w żaroodpornym naczyniu w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po 15 min zmniejszamy temperaturę do 170-180 stopni i pieczemy kolejne 15 min. Po wyjęciu mięsa z piekarnika czekamy aż schab „odpocznie” i lekko przestygnie. Mamy czas na przygotowanie ciasta z bułki tartej jajek, musztardy i przyprawę do sosów i zup. Obkładamy schab i pieczemy w 200 stopniach do zarumienienia się (ok. 20 min). http://www.gotujemywdomu.com/schab-swiateczny/

Biała w schabie

schab z białą kiełbasą 2Bardzo efektowną i spektakularną potrawą jest również schab nadziewany białą kiełbasą. Wędlina sprawia, że schab staje się soczysty. Aby tak się stało należy pamiętać, aby kiełbasę lekko ponakłuwać nożem. Potrawa bardzo smakuje z sosem musztardowym lub chrzanowym.

SKŁADNIKI: schab bez kości (ok. 1,5 kg), kiełbasa biała surowa (3 końce), rukola (1/2 opakowania), ser feta (1/2 opakowania), masło (25 g), mąka (2 łyżki), sos sojowy (1 łyżka), Vegeta Pikantna (4 łyżki), musztarda sarepska (4 łyżki), oregano (4 łyżki), pieprz czarny mielony (1 łyżka), pieprz kolorowy (1 łyżeczka), czosnek granulowany (2 łyżki) oliwa (2 łyżki), sok z cytryny (1 łyżka).

schab z białą kiełbasą 3SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Białą kiełbasę nakłuwamy w kilku miejscach i wkładamy do zamrażalnika aby lekko zesztywniała. Schab myjemy i szerokim nożem robimy otwór w jego wnętrzu na szerokość kiełbasy. Kiełbasą nadziewamy schab. Smarujemy go musztardą (2 łyżki) i przyprawiamy Vegetą Pikantną (2 łyżki), oregano, pieprzem mielonym i czosnkiem. Zawijamy w folię aluminiową i nadajemy jemu okrągły kształt. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy 2 godz. Jednak na pół godziny przed wyjęciem rozpakowujemy z foli i pieczemy. Rukolę wykładamy na półmisek, skrapiamy sosem wykonanym z oliwy, soku z cytryny i Vegety Pikantnej. Kładziemy na nią plastry pieczeni. Polewamy sosem, który sporządzamy z zasmażki z masła, mąki, musztardy (2 łyżki), sosu sojowego i lekko zmiażdżonego kolorowego pieprzu. Pieczeń posypujemy kawałkami fety.

http://www.gotujemywdomu.com/biala-w-schabie/

Iwona & Bogdan – www.gotujemywdomu.com

Udostępnij.