Flaczki są dość kontrowersyjnym daniem. Jedni mogliby jeść je codziennie inni unikają. Popularna w Polsce zupa dla wielu jest czymś więcej. Wielu sądzi, że prawdziwy mężczyzna powinien ją jeść. Podobnie uważał smakosz starej jak świat potrawy król Władysław Jagiełło. Amatorzy tej potrawy mają swoje ulubione miejsca, w których mogą ją skosztować. Inni kupują gotowe ze słoika. My gotujemy w domu, więc bierzmy się do roboty…

Flaczki wołowe

Flaczki mogą być wieprzowe, jednak najlepsze i w zasadzie właściwsze są wołowe. Potocznie mówi się, że robimy je z kołdunów, a fachowo z trawieńca i żwacza. Flaki mogą być w rosole, lecz najlepsze są po Zamojsku. Wersji tej gęstej i pikantnej zupy jest wiele. My proponujemy wykorzystać przepis mamy Bogdana. Zapewniamy, że satysfakcja z samodzielnie wykonanych flaków jest ogromna.

flaczki03

SKŁADNIKI: krojone flaczki (1 kg), woda (5 l), koncentrat pomidorowy (1 łyżka), cebula (3 szt.), masło (3 łyżki), imbir (1 łyżeczka), gałka muszkatołowa (2 szczypty), kurkuma  (1 szczypta), gorczyca (1 szczypta), mąka (2 łyżki), marchew (4 szt.), seler – mały (1 szt.), pietruszka (2 szt.), majeranek (2 łyżki) oraz sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku.

flaczki01SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Do najważniejszych czynności należy oczyszczenie kałdunów. Możemy jednak kupić czyste, pokrojone, suche i ugotowane paski. Tak będzie wygodniej, chyba że… lubimy, gdy w domu zajeżdża oborą :). Mimo wszystko flaczki, które zakupimy i tak musimy dwukrotnie wyparzyć i opłukać. Rozpoczynamy od płukania w zimnej wodzie. Po odcedzeniu wrzucamy je do wrzącej wody. Od chwili ponownego zagotowania się wody gotujemy 5 min. Odcedzamy i płuczemy. Wrzucamy ponownie do czystej ugotowanej wody. Za każdym razem myjemy garnek, aby doprowadzić do maksymalnej czystości. Za drugim razem gotujemy flaczki 15 minut od chwili ponownego wrzenia wody. Później powtarzamy czynność z odcedzeniem i spłukaniem zimną wodą. Tym razem możemy flaczki włożyć już do garnka z zimną wodą (4 litry). Przygotowujemy bulion wołowy (1 litr) z włoszczyzną, którą po 30-40 min gotowania usuwamy. Kroimy cebulkę w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy do niej imbir, gałkę muszkatołową, kurkumę, gorczycę łyżkę koncentratu i pół szklanki bulionu. Posypujemy mąką i mieszamy intensywnie aby nie było grudek. Całą zawartość wlewamy do garnka z flaczkami. Dolewamy do niego resztę bulionu. Wsypujemy starte na grubych oczkach marchew i seler. Doprawiamy do smaku. Gotujemy ok. 2 godz. Na koniec wsypujemy dwie łyżki majeranku, który ocieramy w dłoniach.

Więcej: http://www.gotujemywdomu.com/flaczki-wolowe/

Flaczki oszukane (drobiowe)

Ci, którzy nie dadzą się namówić na flaczki wołowe mogą skorzystać z przepisu Basi (siostry Bogdana). Tak uczyniła Iwonka, która polubiła tę zupę przygotowując ją w miarę regularnie. Można dodawać także żołądki drobiowe.

flaczki drobiowe 3

SKŁADNIKI: udko kurczaka (3 szt.), pierś kurczaka (1 szt.), woda (5 l.), cebula (1 szt.), marchew (5 szt.), seler (1/2 szt.), świeży lubczyk (3 gałązki), koncentrat pomidorowy (2 łyżki), makaron (1/4 paczki), kurkuma (1/2 łyżeczki), gałka muszkatołowa (1/2 łyżeczki), imbir (1 łyżeczka), majeranek (1/2 paczki), przyprawa do zup i sosów (1 łyżeczka), pieprz i sól do smaku.

flaczki drobiowe 1SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: dokładnie myjemy mięso i wkładamy do zimnej wody. Po ugotowaniu mięsa wyjmujemy je, oddzielamy od kości i kroimy w paseczki w taki sposób, aby nieco przypominały krojone flaczki. Z kolei rosół, który powstał po ugotowaniu mięsa przelewamy przez sito, aby pozbyć się „farfocli” i resztek szumowin. Pokrojone mięso wrzucamy do gotującego się rosołu. Smażymy drobno pokrojoną cebulę na oliwie i koncentracie pomidorowym, i wrzucamy do garnka z zupą. Następnie dodajemy startą marchew i seler oraz drobno posiekany lubczyk, i pozostałe przyprawy. Makaron wsypujemy pod koniec gotowania.

Więcej: http://www.gotujemywdomu.com/oszukane-flaczki/

 

Iwona & Bogdan – www.gotujemywdomu.com

Udostępnij.