Gotujemy w domu na wigilię - Buchty z makiem - GRYF24.pl

Cieszymy się, że nasz debiut na gościnnym portalu www.gryf24.pl przypada w okresie przedświątecznym. Jest to bowiem okres, podczas którego dużo mówi się o gotowaniu. Dlatego my, autorzy bloga kulinarnego www.gotujemywdomu.com przygotowaliśmy dla Państwa trzy propozycje na stół wigilijny. Nie wyobrażamy sobie Wigilii bez pierogów z kapustą i grzybami, barszczu lub zupy grzybowej, potraw rybnych i wielu, od których rozpoczynamy planowanie wigilijnego menu. Nie zamierzamy namawiać nikogo do rezygnacji z własnych rodzinnych tradycji. Dziś ostatnie nasze danie i będzie na słodko czyli „Buchty z makiem”.

Buchty z makiem

Zacznijmy od kształtu i wyglądu. Buchty są przygotowane w taki sposób, aby częstująca się osoba miała wydzieloną porcję. Pojedyncze buchty odrywa się od całości. Wspólne rodzinne spożywanie tej potrawy wprowadza niejako biesiadny charakter. Przypomina to dzielenie się opłatkiem wigilijnym. Do tej uroczystej chwili nawiązuje również nadzienie z makiem w roli głównej oraz miodem i dostępnymi bakaliami.

Buchty z makiem 2SKŁADNIKI: masa makowa (400 g), mleko (1/2 szklanki), świeże drożdże (20 g), cukier (5 łyżek), masło (80 g), stopione masło (10 dag), mąka pszenna (250 g), żółtka (2 szt.), suszone morele (10 szt.), rodzynki (1/2 szklanki), suszona żurawina (1/2 szklanki), orzechy laskowe (1/2 szklaki), migdały (1/2 szklanki), sól (szczypta).

Buchty z makiem 3SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, rozmieszać z 2 łyżkami cukru i mąki. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Dodać do mąki, wlać rozczyn, dodać miękkie masło. Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Orzechy laskowe i migdały pokroić nożem na mniejsze cząstki. Morele pokroić w drobną kostkę. Połączyć z masą makową. Białka ubić z solą na sztywną pianę i wymieszać z masą makową i bakaliami. Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 porcji. Na każdą położyć porcję masy makowej, zlepić jak pieroga i uformować kulkę, zanurzyć w stopionym maśle. Układać w formie. Odstawić na 30 min. Później piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 min w temperaturze 180 stopni.

Więcej: www.gotujemywdomu.com/buchty-z-makiem-na-wigilie/

 

Iwona & Bogdan – www.gotujemywdomu.com

Udostępnij.