Gotujemy w domu na Wigilię - Szczupak w sosie chrzanowym z żurawiną - GRYF24.pl

Cieszymy się, że nasz debiut na gościnnym portalu www.gryf24.pl przypada w okresie przedświątecznym. Jest to bowiem okres, podczas którego dużo mówi się o gotowaniu. Dlatego my, autorzy bloga kulinarnego www.gotujemywdomu.com przygotowaliśmy dla Państwa trzy propozycje na stół wigilijny. Nie wyobrażamy sobie Wigilii bez pierogów z kapustą i grzybami, barszczu lub zupy grzybowej, potraw rybnych i wielu, od których rozpoczynamy planowanie wigilijnego menu. Nie zamierzamy namawiać nikogo do rezygnacji z własnych rodzinnych tradycji. Mamy jednak nadzieję, że przynajmniej jedna z trzech prezentowanych potraw znajdzie się na Waszym stole. W drugiej części naszego świątecznego gotowania polecamy danie ze szczupaka.

fot. gotujemywdomu.com

fot. gotujemywdomu.com

Szczupak w sosie chrzanowym z żurawiną

fot. gotujemywdomu.com

fot. gotujemywdomu.com

24 grudnia jemy ryby w każdej postaci. Najczęściej słyszymy, że obowiązkowo musi być karp. My jednak nie należymy do najzagorzalszych fanów tego gatunku. Dlatego proponujemy szczupaka w sosie chrzanowym z suszoną żurawiną. Właśnie o ten ostatni składnik Iwonka wzbogaciła znany kaszubski przepis. Jeśli ktoś będzie chciał postawić na bardziej ekonomiczną wersję to może wykorzystać pstrągi. Należy jednak wówczas pamiętać, że pstrągi gotujemy bardzo krótko. Wróćmy jednak do prawie dwa razy droższego szczupaka.

SKŁADNIKI: filet ze szczupaka (2 szt.), włoszczyzna (1 marchewka, 1 pietruszka, ½ selera, 1/3 pora), liść laurowy (3 szt.), ziele angielskie (3 ziarenka), chrzan tarty (3  łyżki), cytryna (1 szt.), suszona żurawina (1/2 szklanki), śmietana 12% (1/2 szklanki), mąka pszenna (2 łyżki), biały pieprz (1 łyżeczka).

fot. gotujemywdomu.com

fot. gotujemywdomu.com

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Przygotowujemy bulion warzywny. Do wody dodajemy włoszczyznę, sól, liście laurowe i ziele angielskie i 2 plastry cytryny. Gotujemy do miękkości warzyw. Po ugotowaniu wyjmujemy warzywa i pozostawiamy do ostygnięcia. Filety szczupaka kroimy na kawałki, wkładamy do garnka z letnim bulionem do wysokości ryby. Dodajemy żurawinę i gotujemy ok. 25 min do miękkości ryby, którą po ugotowaniu wyjmujemy z garnka. Wywar łączymy z mąką rozrobioną z połową szklanki wody. Gotujemy na małym  ogniu. Śmietanę łączymy z chrzanem i dodajemy do sosu. Doprawiamy cukrem, pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Po zdjęciu z ognia do garnka z sosem wkładamy rybę.

Więcej: www.gotujemywdomu.com/szczupak-w-sosie-chrzanowym-z-zurawina/

Iwona & Bogdan – www.gotujemywdomu.com

Udostępnij.