Cieszymy się, że nasz debiut na gościnnym portalu www.gryf24.pl przypada w okresie przedświątecznym. Jest to bowiem okres, podczas którego dużo mówi się o gotowaniu. Dlatego my, autorzy bloga kulinarnego www.gotujemywdomu.com przygotowaliśmy dla Państwa trzy propozycje na stół wigilijny. Nie wyobrażamy sobie Wigilii bez pierogów z kapustą i grzybami, barszczu lub zupy grzybowej, potraw rybnych i wielu, od których rozpoczynamy planowanie wigilijnego menu. Nie zamierzamy namawiać nikogo do rezygnacji z własnych rodzinnych tradycji. Mamy jednak nadzieję, że przynajmniej jedna z trzech prezentowanych potraw znajdzie się na Waszym stole.

kaszubskie-tobolki-1

A dzisiaj przedstawiamy:  Kaszëbsczé tobòłczi wigilijne

P1560404Ta potrawa podbiła już serca komisji konkursowych podczas kilku konkursów kulinarnych. Były to jednak wersje kaszubskich tobołków z nadzieniem kurkowym. Nie mogliśmy się jednak doczekać wersji tobołków wigilijnych. Wykonaliśmy farsz, który znamy z pierogów wigilijnych. Przygotowując więc farsz do pierogów wykonajmy go nieco więcej, aby wypełnić nimi kaszëbsczé tobòłczi. Zapewniamy, że efektownie wyglądająca potrawa doskonale wkomponuje się do wigilijnego stołu. Oprócz nadzienia warto zwrócić uwagę na ciasto. Dla wielu propozycja trzymania go w lodowatej wodzie może wydać się dość nietypowa. Przypomnijmy sobie jednak, że nasze babcie w ten sposób przygotowywały ciasto do rogalików z ciasta drożdżowo-kruchego.

SKŁADNIKI: CIASTO – mąka (0,5 kg), mleko (1/2 szklanki), jaja (2 szt.), suche drożdże (1 paczka), masło (20 dag ), cukier (1 łyżeczka), sól (1 łyżeczka), żółtko (1 szt.), śmietana (1 łyżeczka). NADZIENIE – kapusta kiszona (1 kg), grzyby suszone (10 dag), marchewka (2 szt.), seler (1/2 szt.), cebula (1 szt.), por (1/2 szt.), kminek (1 łyżeczka), tymianek (1 łyżeczka), sól, pieprz.

P1560413SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Dusimy drobno posiekaną kapustę. Dodajemy wymoczone i drobno pokrojone kawałki grzybów suszonych. Cebulę i por drobno siekamy i lekko podsmażamy. Do farszu dodajemy tartą marchew i seler. Doprawiamy i mieszamy. Podczas stygnięcia nadzienia przygotowujemy ciasto. Do mąki dodajemy: jaja, masło, drożdże, mleko, cukier i sól. Wyrabiamy gęste ciasto. Zawijamy szczelinie w woreczek foliowy. Wkładamy do garnka z lodowatą wodą i czekamy aż urośnie i wypłynie. Ciasto wałkujemy i wykrawamy krążki (średnica ok. 14-16 cm). Nakładamy nadzienie i zamykamy. Kładziemy na tacy wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem ze śmietaną. Tobołki związujemy sznurkiem (staramy się wiązać jak najwyżej, co pozwoli na uzyskanie pożądanego wyglądu). Pieczemy w rozgrzanym do 220 °C w piekarniku aż do zrumienienia się (ok. 25 min z termo obiegiem lub 35 min w zwykłym piekarniku).

Więcej: www.gotujemywdomu.com/kaszebscze-tobolczi-wigilijne/

A następne przepisy jeszcze w tym tygodniu ;)

Iwona & Bogdan – www.gotujemywdomu.com

Udostępnij.